SIĞIRLARDA A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VE OLUŞABİLECEK SORUNLAR

Biz Girişim Et Entegre ltd. olarak besi çiftliğimizde vitamin mineral düzeyine, eksikliklerinde oluşacak problemlere karşı oldukça dikkatli ve özverili davranmak için uğraşıyoruz. Eksikliğinde oluşacak tehlikeleri sizinle de paylaşmak istedik. A vitamini karaciğerde depolanır ve yüksek düzeyde alınması zehirlenmelere neden olabilir. Kemik gelişiminde, solunum sindirim ve üreme organlarının epitel hücrelerinin korunmasında önemli rol oynar. Bir diğer fonksiyonu da ışık uyarımlarını beyne iletmektir. Eksikliği ‘gece körlüğü” olarak bilinen hastalığa neden olur. Ayrıca, A vitamini eksikliğinde vücut direnci azaldığından enfeksiyonlara karşı duyarlılık artar. A  Vitamini Eksikliği ya rasyonda beta karoten eksikliği olarak birinci ya da beta karotenin emilimini veya kullanımını etkileyen ikincil nedenlerden ileri gelir.

Birincil Nedenler; karoten bakımından yetersiz yemlerin alınması, yeterince yeşil ot yedirilmemesi veya rasyonda karotenin düşüklüğü, kötü kaliteli kuru meralarda otlatılması, pelet yemler, yemlerin yüksek ısı, nem ve ışığa maruz kalması vb.

İkincil Nedenler; rasyonda uzun süreli bitkisel ve diğer sindirelebilir yağların kullanılması, rasyonda doymamış yağ asitlerinin fazlalığı, klorlu naftalenli bileşiklerle zehirlenmeler ve nitrat-nitrit zehirlenmesi vb.

 Sıcaklık, laktasyon, enerji azlığı A vitmaini gereksinimi artırabilir. A  vitamini eksikliği kışın kapalı ahırlarda ve özellikle besi danalarında daha çok görülür. Yeni doğan buzağıların depolama kapasitleri düşük olduğundan bunlarda daha sık rastlanır.

  • Görme bozuklukları; başlangıçta gece körlüğü, sonraları gündüz körlüğü, seromükoz göz yaşı akınısı, pupillalarda genişleme ve pupilla ödemi, retinada ödem, hemoraji reflekslerin azalması, bazen korneada bulanıklık ve ülser. Bu gibi göz hastalıklarında düşünmeniz gerekenlerden birisi de A vtamini eksikliğidir.
  • Kuru, kaba ve kepekli kıl örtüsü, kuru-kabuklu ve çatlamış tırnak yapısı
  • Gelişmekte olanlarda büyümenin azalması, yetişkinlerde kilo kaybı
  • Gelişmekte olanlarda kordine bozukluğu, dengeyi sağlayamama
  • Ferlite problemleri, boğların sperma kalitesinde bozulma inekler östrus sikluslarında düzensizlik ve nedensiz abort, ölü doğum, retensio sekondinarium
  • Buzağı enfeksiyonlara karşı duyarlılık ve konjenital serebellar hipoplazi
  • Aralıklı tonik-klonik konvulsiyonlar ve epileptoid benzeri nöbetler
  • Ölüm çoğu kez konvulisyonlarla seyreden hiperastesi ve komayı takiben oluşması

 

TEDAVİ

Tedavi için ilk öncelik veteriner hekim çağırıp eksikliğin a vitamini eksikliği olduğunu teğit ettirmektir. Sonrası için  yem kaynaklı ise yemi düzenlemek ve ağılda bulunan hayvanlara ayda bir olmak üzere eksikliği takip ederek damar içi  A vitamini verilebilir.


WhatsApp
Hemen Ara