Kesim öncesinde, hayvanların kışın en az 8 saat, yazın ise en az 12 saat süreyle dinlendirilmeleri et kalitesini iyi yönde etkilemektedir. Kesimin en az 6 saat öncesinden yem kesilmeli ve hayvanlar kesilinceye kadar ihtiyaçları dahilinde su tüketmelerine izin verilmelidir. Yorgun ve stresli hayvanların kesimi esnasında kan yeterince vücuttan atılmaz bu etlerin olgunlaşma süreci yeterince iyi olmaz. Etler dayanıksız ve kalitesiz olurlar.
Aynı zamanda dinlendirme amacıyla padoklara konulan hayvanlar, Veteriner Hekimler tarafından sağlık ve besi derecesi bakımından muayene edilmelidir. Girişim Et Entegre olarak sorumlu veteriner hekimlerimiz eşliğinde hayvanların ön muayeneleri özenle yapılmaktadır. Canlı muayene, kuduz, çiçek, şap, şarbon ve deli dana hastalığı gibi zoonoz hastalıkların teşhisinde önem taşımaktadır. Bu tür hastalıklar halk sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca genel durum, besi durumu, ırk, yaş ve cinsiyet gibi özelliklerin kontrolü de yapılmalıdır. Bu amaçla tüm dünyada canlı muayene uygulaması zorunlu kılınmıştır. Kasaplık hayvanların kesim esnasında savunma hareketleri yapmasını önlemek ve acıya duyarsız hale getirmek için uygulanan bayıltma işlemi, kanama düzeyini ve et kalitesini iyileştiren önemli bir faktörtür. Bugün birçok ülkede hayvanların bayıltılmadan kesilmelerine izin verilmemektedir. Hayvanlara elektrik akımı verilip uygulanan kısa süreli bayıltma uygulaması kesimhanemizde uygulanmaktadır. Uygulanan elektrik akımı ile hayvanlarda ani bilinç kayıpları oluşmaktadır. Elektrik uygulamasıyla bayıltmanın 17 ila 20. saniyeleri arasında hayvan kesilerek kan akıtılmaya başlanır. Eğer bayıltma uygulaması sonrası kesim işlemi uygulanmaz ise hayvan en geç 120 saniye içinde kendine gelir ve ayağa kalkar. Akan kan miktarının artmasına neden olduğu için elektrik akımı uygulaması, etin muhafaza süresinin arttırılmasında önemli bir proses olarak görülmektedir.